Je houdt van koffie (en dat doe je, anders zat je niet op Koffieslurper.nl) en Jee drinkt het liefst koffie van versgemalen bonen. Dan wil je hoogstwaarschijnlijk wel weten wat de beste manier is om jouw versgebrande koffiebonen te bewaren. Laat dat nou net zijn wat we hier gaan bespreken.
De ideale koffiebus
Versgebrande koffiebonen hebben vijf vijanden, die hen het leven (soms letterlijk) zuur maken: licht, zuurstof, vocht, hoge temperaturen en temperatuurschommelingen. De beste manier om je koffiebonen te bewaren is daarom een licht- en luchtdichte bus, in een koele, donkere en droge ruimte met een constante temperatuur. Voorbeelden van geschikte koffiebussen zijn:
- CoffeeVac bewaarbussen. Deze hebben een ventiel waardoor lucht wel naar buiten, maar niet naar binnen kan.
- Airscape bussen. Daarbij creëer je een vacuüm door het deksel in te drukken.
- Nanostopper. Dit is een ventiel dat je op het deksel van een bestaande (goed sluitende) pot kunt draaien, om die vervolgens vacuüm te zuigen met een pompje.
Bewaar koffiebonen in de originele verpakking
Totdat je de koffie gebruikt kun je die het beste in de originele verpakking laten. Goede koffiebranders vermelden de branddatum op die verpakking en zorgen ervoor dat de verpakking een ventiel heeft, waaruit lucht kan ontsnappen.
Dat is belangrijk omdat versgebrande koffie een paar weken moet ‘ontgassen’, waarbij CO2 vrijkomt. Goed verpakte, versgebrande koffie vind je onder meer bij The Kolektif.
Koffiebonen bewaren in de vriezer
Een andere, uitstekende optie om koffiebonen te bewaren is de vriezer. Dat vertraagt namelijk het oxidatieproces, waardoor de bonen langer vers blijven. Er kleven echter wel een paar bezwaren aan deze optie. Je kunt de bonen maar één keer invriezen. Daarom moet je ze verpakken per portie. Ook moet je de bonen voor gebruik ontdooien, wat tijd kost. Een goede, maar wel heel omslachtige manier dus. Wel is het ook de beste manier om gemalen koffie zo lang mogelijk vers te houden.
Wat moet je in ieder geval niet doen?
Tot slot een aantal tips over hoe je koffiebonen in ieder geval niet moet bewaren:
- Bewaar je koffiebonen niet in het reservoir van je koffiemachine. Vaak is dat reservoir doorzichtig, waardoor er licht bij kan. En er kan nog zo’n goed sluitend deksel op zitten, via het apparaat zelf kan er altijd lucht bij komen. Doe dus niet meer bonen in het reservoir dan je in één dag verbruikt.
- Zet je bewaarbus niet in het licht. Misschien staat hij heel mooi op de vensterbank of op het aanrecht, maar de beste plek is toch echt een donkere. Voorkom in ieder geval dat er direct zonlicht op valt, want dat levert veel temperatuurverschillen op, met hoge pieken naar boven.
- Zet de bewaarbus ook niet dicht bij je kookplaat of fornuis. Ook daar kan het te warm worden en zijn er teveel schommelingen in temperatuur.
- Bewaar je bonen ook niet in de koelkast. Die is toch koel en donker, zul je zeggen? Dat klopt, maar alleen als hij dicht is. Helaas gaat een koelkast regelmatig open, waardoor er toch best veel schommelingen in temperatuur ontstaan. Bovendien is het er te vochtig om koffiebonen goed te bewaren.
Samenvattend
Koop altijd vers gebrande koffiebonen in een verpakking met ontluchtingsventiel, waarop de branddatum is vermeld. Laat de bonen in de verpakking tot je ze gaat gebruiken. Doe ze daarna in een licht- en luchtdichte koffiebus, die je op een koele, donkere en droge plek bewaart. Zo weet je zeker dat je tot aan de laatste boon kunt genieten van een bakje heerlijk verse koffie.