Koffieboon
Dit keer wordt het huismerk van vele Nederlandse supermarkten getest door de Koffieslurper. We beginnen met de G’woon Dark Espressobonen met als bijschrift: “Pittig en krachtig, sterkte 10”! Wat zal dit betekenen voor de smaak?
G’woon gebruikt een melange van Arabica en Robusta bonen, waarbij de Robusta bonen zouden moeten zorgen voor extra pit. Op de zak staat ook dat deze bonen volgens het “Slow Roast” principe zijn gebrand
Slow Roast
Dit betekent dat de koffie langzamer geroosterd wordt in authentieke branders. Doordat het proces van roosteren langer duurt, krijgen de aroma’s en smaken die in de koffieboon zitten meer tijd om vrij te komen.
Mooie marketingpraat, maar G’woon zegt niets over de smaak of herkomst van de bonen, enkel dat ze ‘slow roasted’ zijn en dat de koffie pittig en krachtig smaakt. Op de foto valt duidelijk te zien dat deze bonen vet zijn. Dit komt doordat bij een ‘dark roast’ de bonen meerdere keren verwarmd worden, waardoor de oliën (die in iedere koffieboon zitten) naar buiten komen.
Dit vet is niet per definitie slecht voor de smaak, maar de meeste koffiebonen machines hebben hierdoor wel wat meer onderhoud nodig, omdat er naar verloop van tijd meer olie in de molen en andere onderdelen achterblijft.
Deze bonen zijn ook UTZ certified, wat natuurlijk niet zegt dat de boeren daadwerkelijk een goede prijs krijgen voor hun koffie. Het blijft afhankelijk van vraag en aanbod, bij het Max Havelaar keurmerk krijgen de boeren wel een vastgesteld minimum bedrag, echter wordt dit keurmerk weinig gedragen.
Espresso
Deze Dark Roast Espressobonen zorgen voor een een redelijke cremalaag op onze espresso.
Het aroma dat van de espresso afkomt is licht rokerig, dat zal komen door de donkere branding van de boon.
De smaak is redelijk pittig met een licht zure afdronk, er is lang geen blijvende smaak, de pittigheid blijft overheersen. Een voldoende is zeker op zijn plaats voor deze espresso, pittig maar niet erg krachtig. Het laatste slokje is extra pittig en licht bitter.
Lungo
De lungo geeft een licht rokerige geur af na het zetten, de smaak is nog pittig genoeg om pittig genoemd te worden, maar de kracht ontbreekt nu nog meer. De cremalaag is goed aanwezig en dat zorgt mede voor een aangename dronk. Ook bij de lungo is het laatste slokje extra pittig en licht bitter.
De smaak blijft niet lang in de mond hangen, zoals te verwachten viel aangezien de espresso dit ook al had. De pittigheid blijft wel aanwezig. Geen slecht bakkie, maar zeker geen hoogvlieger, maar wat wil je voor dit geld.
Conclusie
Dit was de eerste review van de Koffieslurper van G’woon, het huismerk van vele supermarkten. De G’woon Dark Roast Espressobonen zorgt voor een pittige koffie, maar één waar verder niet echt veel smaak aan zit. Hou je echter gewoon van een pittig bakje en neem je wat zoets bij je koffie, dan is deze koffieboon zeker aan te raden voor het geld.
De Koffieslurper blijft goed letten op de centen en voor €6,50 per kg zijn deze koffiebonen hun prijs meer dan waard. Je kunt ze soms in de aanbieding aanschaffen voor 1+1 gratis, dan ben je helemaal de koffiekoper.
De kosten zijn ongeveer gelijk aan die van de koffiebonen van de Hema Espresso Dark Roast. De bonen van G’woon zijn echter pittiger dan de Hema Dark Roast.
Al met al een dikke voldoende voor deze koffieboon van de Koffieslurper. Hoe zullen de andere G’woon koffiebonen het er vanaf brengen?
Slurp ook deze reviews
Koffiebonen bewaren: wat is de beste manier om ze vers te houden?
Je houdt van koffie (en dat doe je, anders zat je niet op Koffieslurper.nl) en Jee drinkt het liefst koffie…
Hema – Lungo regular koffiecups review
Hema – Koffiebonen Espresso review
AH – Perla Superiore Italian roast Firenze espressobonen review
Segafredo – Selezione Espresso koffiebonen review
Hema – Koffiebonen Regular Review
Koffieboon Het is weer tijd voor een review van een koffieboon van de Hema. De vorige 2 kregen van de…